Forskertalenter vendte hjem til Ikast med succes

Elever har deltaget i »Unge forskere« med stor succes

Udgivet:03. maj 2024, 12.08

Læsetid:1 minut

Fra venstre ses Hana Tomáseková, Jakub Smejkal, Matthew Williams og Adam Sikora fra Ikast-Brande Gymnasium. Foto: Privatfoto

Mikkel Korsgaard Christensen
Egnsredaktør
Mikkel Korsgaard Christensen
Egnsredaktør| +45 96 26 34 67 | mkc@herningfolkeblad.dk
Kære læser. Jeg dækker sundheds- og ældreområdet samt arbejdsmarkedsområdet i Ikast-Brande - men jeg skriver og interesserer mig for stort set alt. Jeg elsker at skrive features og menneskehistorier, og jeg går meget op i politik samt alt slags sport. Bor i Ikast, er gift og har to sønner. Holder meget af lange løbeture i naturen og samvær med familien.
Se flere artikler af Mikkel Korsgaard Christensen

IKAST-BRANDE IB-eleverne Jakub Šmejkal, Hana Tomášeková, Adam Sikora og STX-elev Matthew Williams fra Ikast-Brande Gymnasium deltog hen over weekenden i Danmarks største naturvidenskabelige talentkonkurrence for unge forskere.

Det fortæller Line Ottosen, som er kommunikationsmedarbejder på Ikast-Brande Gymnasium.

- Alle fire elever kom hjem med priser for deres projekter, der havde fokus på spildevand og plast-alternativer, siger Line Ottosen, som bliver suppleret af Hana Tomášeková.

- Det var en virkelig spændende oplevelse. Det var specielt at præsentere projektet for dommerne, som var oprigtigt interesserede og arbejder med lignende problemstillinger til hverdag, lyder det fra Hana Tomášeková om deltagelsen i konkurrencen.

Hun og Jakub Šmejkal stillede op med projektet »Giving wastewater a second chance«, der har fokus på at effektivisere måden, hvorpå tungmetaller udvindes fra spildevand.

Jakub Šmejkal tilføjer:

- Ideen til vores projekt opstod ud af et globalt problem. Spildevandsrensning er en stor udfordring i hele verden, derfor var det et oplagt emne at arbejde med, siger Jakub Šmejkal.

Ud over Jakub og Hana deltog også Matthew Williams og Adam Sikora i konkurrencen. Deres projekt, »HighPlastics«, gik ud på at udvikle en ny type biologisk nedbrydelig plast, baseret på hamp-planter. Projektet løb med hele to priser: »RUC særpris« og Aarhus Universitets særpris.

Stolt leder

Gitte Pilley, IB-koordinator på Ikast-Brande Gymnasium, er stolt af eleverne, der er gået ind i projekterne med stor seriøsitet.

- Vi er meget stolte. Vi har på tværs af alle vores uddannelser et stort fokus på naturvidenskab, og hvordan man omsætter ideer og teori til praksis. Det er iværksætteri, når det er allerbedst, og projekterne er elevernes helt egne - fra idé til færdigt koncept, siger Gitte Pilley.

I det hele taget stod den internationale IB-uddannelse stærk i konkurrencen, da både første- og andenpladsen blev besat af IB-elever.